W ramach cyklu "Czwartek z pracodawcą" kolejne spotkanie zorganizowaliśmy w Restauracji "PERON" kuchnia polska w Zamościu, ul. Szczebrzeska 11. W spotkaniu uczestniczyły osoby zarejestrowane w naszym Urzędzie i zainteresowane pracą w branży gastronomicznej.
Restauracja "PERON" prowadzona jest od 2020 roku przez zamojskie Centrum Integracji Społecznej, w budynku dawnego dworca PKP i serwuje smaczne, niedrogie dania.
Dzięki uprzejmości Pani Kierownik CIS Barbary Gajos mogliśmy z bliska przyjrzeć się funkcjonowaniu restauracji, która dziennie przygotowuje 400 zestawów obiadowych.
O pracy kucharza bardzo ciekawie opowiadała uczestnikom Pani Aldona Borowińska – kucharz, instruktorka zawodu w warsztacie gastronomicznym CIS. Pani Aldona chętnie dzieliła się swoją wiedzą i doświadczeniem z pracy w gastronomii. Mówiła o swojej drodze zawodowej i zachęcała uczestników do rozwijania swoich pasji kulinarnych, do kształcenia w tym kierunku.
Mamy nadzieję, że spotkanie dało możliwość poznania zawodu kucharza "od kuchni" i ułatwi uczestnikom dokonywanie właściwych wyborów zawodowych.
Część uczestników już zdecydowała, że chce zamienić swoją pasję w zawód i niebawem rozpocznie szkolenie organizowane przez PUP w Zamościu pt. " EKO – KUCHARZ z egzaminem czeladniczym.
Mamy jeszcze wolne miejsca na to szkolenie EKO kucharz - nabór kandydatów na szkolenie – zapraszamy osoby zainteresowane i zarejestrowane jako bezrobotne do kontaktu ze swoim doradcą klienta.